Försäkring vid biluthyrning – Allt du behöver veta för att känna dig trygg på vägen

När du väljer att hyra lastbil av oss på Miles Ahead i Malmö, finns det huvudsakligen tre skydd du bör vara medveten om: skadeskydd, stöldskydd och tredjepartsskydd. För dig som bor i Europa är det goda nyheter, eftersom dessa skydd redan ingår i det pris du betalar när du bokar bilen. I den här artikeln ska vi bryta ner det åt dig och hjälpa dig att förstå hur du bäst skyddar dig på vägen. 

Vad varje skydd innefattar

När vi talar om trafik- och vagnskadereducering, refererar vi till det skydd som tar hand om eventuella skador på bilens kaross. Med detta skydd kommer dock ett maxbelopp, känt som självrisk, som du blir ansvarig för om skadan uppstår. Ett viktigt undantag att notera här är att detta skydd inte nödvändigtvis täcker alla delar av bilen. Till exempel kan skador på fönster, däck eller interiören falla utanför detta skydd om du inte har lagt till extra skydd i ditt avtal. Ett annat viktigt faktum att ha i åtanke är att vissa beteenden, såsom felaktig parkering, fortkörning eller att köra under påverkan, kan leda till att skyddet upphävs. Ibland kan du också stöta på en produkt kallad ”Loss Damage Waiver”, vilket i princip kombinerar trafik- och vagnskadereducering med stöldskydd. Kom ihåg att detta inte tekniskt sett är en försäkring utan snarare ett skydd.

När det gäller stöldskydd, är detta det skydd som ser till att du inte blir ansvarig för hela kostnaden av bilen om den blir stulen. Detta skydd tar även hand om skador som kan uppstå om någon försöker stjäla bilen. Precis som med trafik- och vagnskadereducering, finns det en självrisk kopplad till detta skydd, och att inte följa hyreskontraktets regler kan leda till att skyddet upphävs.

Slutligen har vi tredjepartsansvar, vilket är det skydd du har om du skulle skada någon annan eller deras egendom medan du kör hyrbilen. Viktigt att notera här är att detta skydd inte gäller för skador på hyrbilen själv eller dess innehåll. Precis som med de andra skydden, måste du följa reglerna i hyreskontraktet för att detta skydd ska gälla.

Hyr bil säkert hos oss

Att vara väl förberedd och förstå exakt vad ditt hyrbilsavtal innebär när det kommer till försäkringar är nyckeln till en trygg och bekymmersfri resa. Genom att förstå hur skade-, stöld- och tredjepartsskydd fungerar, kan du känna dig trygg på vägen och undvika eventuella överraskningar längs vägen. Ta dig tid att utforska alla dina alternativ, inklusive försäkringsskydd som kan erbjudas genom ditt kreditkort, för att säkerställa att du är väl skyddad under hela din resa.